Opleiding
Bibliotheekmedewerker.

Digitaal Inlichtingenwerk

De bijscholing Digitaal Inlichtingenwerk biedt inzicht in de nieuwste technieken, tools en strategieën die  je als professional in de inlichtingen- en onderzoekssector kan gebruiken.

Hoe we zoeken op het web is de laatste jaren sterk veranderd. Zo zijn er heel wat digitale informatiebronnen bij gekomen. In deze bijscholing bekijken we wat er zoal bestaat, van erfgoedbanken en gedigitaliseerde historische kranten tot podcasts, webinars en apps. Je leert bij welke informatievragen we eventueel naar deze bronnen kunnen doorverwijzen.

We bestuderen zoekmachines: klassiekers als Google en Microsoft Bing, maar ook de eerder nieuwe spelers in het veld zoals DuckDuckGo, Brave, Ecosia, ... Daarnaast onderzoeken we ook zoekmachines voor wetenschappelijke informatie zoals Google Scholar,  forums (bv. BoardReader), filmpjes (bv. Vimeo), teksten (bv. DBNL) en feitenkennis (bv. Wolfram Alpha).

We maken ook kennis met nieuwe zaken als visueel zoeken, zoeken met geolocatie, augmented reality,... Aan de hand van voorbeelden maken we nader kennis met deze alternatieven. Verder kijken we naar enkele chatbots met artificiële intelligentie (ChatGPT, Bing AI, Google Gemini), en oefenen we op het maken van een goede vraagstelling of prompting om hier efficiënt mee te kunnen werken.

Als informatieprofessional is het heel belangrijk om aandacht te hebben voor de betrouwbaarheid van wat we vinden. Daarom komen zaken als algoritmes, nieuwspersonalisatie, filterbubbels, echokamers, desinformatie en factchecking eveneens aan bod.

Ontdek de kracht van digitaal inlichtingenwerk met deze boeiende tweedaagse bijscholing!

Toegang tot online cursus

De logingegeven die je nodig hebt voor deze cursus, zullen vanaf 21 mei 2024 ter beschikking zijn.
Je zal via mail verwittigd worden.